Op maandag 18 maart 2024 bezochten derdejaars leerlingen van OBC Huissen de Europaschule in de Duitse stad Kamp-Lintfort, op zo’n 20 kilometer van Duisburg. Op maandag 3 juni vond de ‘return’ plaats, toen kwamen de Duitse leerlingen naar Huissen.
Jarenlang, op de COVID-periode na, vond deze uitwisseling plaats als onderdeel van het ‘Nachbarsprache & Buurcultuur’-project van Euregio Rijn-Waal. Dit jaar hebben de betrokkenen zelf het initiatief genomen. Het project is mogelijk gemaakt door het Interreg-programma Deutschland-Nederland met zijn programmapartners en is medegefinancierd door de Europese Unie.
Lindcy van Bree, docent Duits, OBC Huissen: “We kijken terug op een leerzame en leuke uitwisseling. Vooraf stelden onze leerlingen zichzelf aan de Duitse leerlingen voor met een filmpje. Toen we eenmaal in Kamp-Lintfort waren, leerden we elkaar goed kennen door allerlei spelvormen en opdrachten. Zo moesten leerlingen in een lange rij gaan staan op volgorde van leeftijd. De leeftijdsverschillen zitten soms in maanden of slechts dagen, dus dan moet je echt het gesprek aangaan en even puzzelen. Hierdoor ontstond een leuke dynamiek en een perfecte oefening in het jezelf verstaanbaar maken.”
Een dergelijke uitwisseling heeft leerzame elementen op het vlak van cultuurbewustzijn, taalscholing en sociaal-emotionele ontwikkeling. Omdat de Europaschule geen praktijkonderwijs biedt, ging er op 3 juni een wereld voor de Duitse leerlingen open toen ze in Huissen kwamen. “We lieten hen kennismaken met de afdelingen Bouwen, Wonen & Interieur en Zorg & Welzijn. Daarnaast hebben we gesport en organiseerden we een kennisquiz over Duitsland en Nederland. Het waren twee leuke intensieve dagen. Het mooie: niet iedere leerling is vooraf enthousiast. Voor sommige is het ronduit spannend. Als je dan ter plekke de interactie ziet en hoort dat leerlingen daarna nog steeds contact hebben met Duitse leerlingen via Instagram, dan geeft dat voldoening. Ons doel om onze leerlingen zelfverzekerder te laten zijn in het omgaan met de Duitse taal is zéker gelukt. Op naar een volgende uitwisseling.”